Γράμμα παιδιού για την εμπειρία του με το διαβήτη.

Εγώ διαγνώστηκα με διαβήτη πριν 5 χρόνια, όταν ήμουν 6 χρονών. Έπινα πολύ νερό και ένιωθα αδυναμία, πήγαινα στη τουαλέτα συνέχεια και θυμάμαι τη γιαγιά μου να ανησυχεί. Είμασταν με τον αδερφό μου διακοπές στο χωριό της γιαγιάς και του παππού. Οι γονείς μου ανησύχησαν και ήρθαν, με βρήκαν πολύ αδυνατισμένη και με πήραν κατευθείαν πίσω στην Αθήνα. Πήγαμε στη παιδίατρο μας και εκείνη μας είπε να κάνουμε εξετάσεις. Όταν είδε τα αποτελέσματα, μας είπε να πάμε κατευθείαν στο Νοσοκομείο. Εκεί μου είπαν οτι έχω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Δεν το είχα ξανακούσει. Απο το Νοσοκομείο θυμάμαι το παιδάκι δίπλα μου στο δωμάτιο να κλαίει κι εμένα να θέλω να πάω σπίτι μου. Με ενοχλούσε που με τρυπούσαν όλη την ώρα, αλλά έλεγα στον εαυτό μου οτι θα περάσει. Δεν ένιωθα άγχος, νομίζω οτι ένιωθα καλά, μου είχε φύγει η αδυναμία που ένιωθα στο σώμα.

Νομίζω οτι κατάλαβα οτι αυτό θα κρατήσει για πάντα, μετά απο καιρό. Όταν είμασταν στο σπίτι θυμάμαι, ένα απόγευμα η μητέρα μου με κυνηγούσε να φάω κάτι ενώ δεν ήθελα, και τότε φώναξα πολύ και μετά έκλαψα. Κατάλαβα οτι με είχαν κουράσει οι μετρήσεις. Στεναχωρέθηκα πολύ αλλά μετά σκέφτηκα οτι αυτό που έχω δεν είναι κάτι τόσο τραγικό, οτι κάνω όλες μου τις δραστηριότητες, και μου πέρασε.

Στο σχολείο το είπαμε όταν ξεκινήσαμε τα μαθήματα το Σεπτέμβριο. Με ρώτησε η δασκάλα εαν ήθελα να το πω στους συμμαθητές μου, στην αρχή δεν το είπα, δεν ήθελα. Κοντά στα Χριστούγεννα έφερα γλυκά και το είπα σε όλους. Έδειξα το μετρητή μου και έκανα μέτρηση. Μου άρεσε που κάποια παιδιά είπαν «ουάουυυ, πώς το κάνεις αυτό;», ένιωσα δυνατή. Γενικά οι συμμαθητές μου μετά ένιωσα να με προσέχουν και κάποιες φορές, τώρα με φροντίζουν. Οι δύο κολλητές μου ξέρουν πώς είναι η υπογλυκαιμία, τους έχω εξηγήσει και ξέρουν οτι έχω πάντα ένα χυμό στη τσάντα μου.

Δεν σταμάτησα ποτέ να αθλούμαι παλιά έκανα μπαλέτο και τα τελευταία δύο χρόνια κάνω χορό και στίβο. Με ενοχλεί κάποιες φορές που δεν μπορώ να φάω κάτι που θέλω αλλά το παίρνω σπίτι και το τρώω όποτε οι τιμές μου είναι καλές. Γενικά νίωθω μια χαρά!

 

                                                                                      Νεφέλη, 11 ετών

0 Comments